Nyheter
Bäckensmärta som gravid
Det är vanligt med bäckensmärta under graviditet. Det beror på att bäckenet blir rörligare för att kunna vidga sig och släppa igenom barnet under förlossningen. En del gravida känner inte av några besvär alls medan andra får stora problem.
Bäckensmärta under graviditet brukar också kallas foglossning. För de flesta som får ont börjar besvären i mitten av graviditeten och fortsätter fram till förlossning. Några vanliga besvär är molande värk i nedre ryggen, höfter eller skinkor. Det kan också vara huggande och plötslig smärta.
Det finns sätt att minska smärtan. Prata med din barnmorska om du får besvär. Du kan även besöka en fysioterapeut för bedömning om vad som orsakar smärtan och få råd på träning och hjälpmedel som passar just dina besvär.
Några tips för att minska smärtan
- Rör på dig så mycket du kan utan att det gör ont. Rörelse ökar blodcirkulationen och kan minska smärtan.
- Variera ställning ofta. Sitt, stå, ligg och rör på dig.
- Försök hålla ryggen så rak som möjligt.
- Sov med en kudde mellan knäna för att avlasta bäckenet.
- Undvik att lyfta tunga saker
En tröst för dig som har ont är att smärtan brukar försvinna ganska snart efter att barnet är fött.
Mycket kärlek i sommar? Orolig för könssjukdom?
Är du orolig för att du kan ha fått en könssjukdom? Det är bra att testa dig om du har haft oskyddat sex och tror att du kan ha fått en könssjukdom. Vi erbjuder kostnadsfri provtagning av de sexuellt överförbara infektioner som omfattas av smittskyddslagen.
- Gonorré
- Hepatit B
- Hepatit C
- Herpes
- Hiv
- Klamydia
- Syfilis
Hur går testet till?
I appen Alltid öppet kan du boka tid för provtagning på en tid som passar dig. Du kan också boka tid via e-tjänster på 1177 eller genom att ringa oss.
Det vanligaste sättet att testa sig för könssjukdomar är genom urinprov. Ibland kan du också få lämna blodprov.
För att provresultaten ska vara helt säkra behöver det ha gått en viss tid från det att du har haft sex med någon till dess att du testar dig. Tiden varierar för olika sjukdomar. För exempelvis klamydia ska det ha gått sju dagar.
Om du har besvär med sveda när du kissar, har flytningar eller buksmärtor ska du i första hand kontakta din vårdcentral eller gynekolog.