Lämna cellprov hos oss

Regelbunden cellprovtagning gör att man kan upptäcka cellförändringar innan de utvecklas till cancer.

Provtagningen går snabbt och är ett enkelt sätt att upptäcka cellförändringar som obehandlade kan leda till livmoderhalscancer. Alla kvinnor mellan 23 och 64 år kallas regelbundet för cellprovtagning eller får ett hemtest för kontroll av HPV enligt ett screeningprogram. Du kan läsa mer om screeningprogrammet på 1177.se - Gynekologiskt cellprov

Om tiden du kallats till inte passar kan du enkelt avboka eller boka om till en ny tid via din inloggning på 1177:s e-tjänster Du kan även kontakta din barnmorskemottagning via telefon. Hitta din mottagning

Har du frågor kan du kontakta Screeningverksamheten livmoderhalscancer via din inloggning på 1177:s e-tjänster.

Förberedelser inför besöket
Ta med dig din legitimation till besöket. När du kommer till mottagningen på din bokade tid slår du dig ned i väntrummet. Viss väntetid kan förekomma och barnmorskan ropar upp dig när det blir din tur.

Undvik att ha vaginalt samlag och att använda salva i underlivet eller slidpiller dagen innan cellprovet. Har du pågående mens bör du vänta med provtagningen till mensen är över.

Varför ska man lämna cellprov?
Regelbunden cellprovtagning gör att man kan upptäcka cellförändringar innan de utvecklas till cancer. De flesta cellförändringar läker ut av sig själv, men ibland kan det behövas behandling.

Hur går det till?
Cellprovet tas med hjälp av en plastspatel och en liten borste. Det tar bara några minuter och gör inte ont.

Alla får svar när provet är färdiganalyserat på laboratoriet, inom 3 månader. Om provet visar HPV eller cellförändringar kallas du till en barnmorska eller gynmottagning för uppföljning.