Preventivmedelstest
Är du osäker på vilket skydd som passar dig? Gör gärna preventivmedelstestet innan ditt besök hos oss.
Det finns olika slags preventivmedel som innehåller hormoner, som till exempel östrogen och gestagen.
P-stav
P-staven är en mjuk plaststav som läkare eller barnmorska sätter in under huden på överarmen. P-staven avger en jämn dos av hormonet gestagen och kan sitta i tre år. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.
Hormonspiral
Hormonspiralen sätts in i livmodern av läkare eller barnmorska. Spiralen utsöndrar könshormonet gestagen och ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Hormonspiralen finns i tre varianter. En som byts vart 8 år, en vart 5 år och en mindre spiral med mindre mängd hormon som byts vart 3 år.
P-ring
P-ringen är en mjuk genomskinlig plastring som man själv sätter in i slidan och låter sitta i tre veckor i taget. Den innehåller samma hormoner som p-piller men ger en jämnare utsöndring. P-ringen ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.
P-plåster
P-plåstret sätter man själv någonstans på huden och låter sitta i sju dagar. P-plåstret innehåller samma hormoner som p-piller och ger samma skydd mot graviditet. Kroppen får ett jämnare upptag av hormoner eftersom plåstret sitter på plats dygnet runt.
P-piller
P-piller innehåller könshormonerna östrogen och gestagen. Tabletterna tas varje dag och ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.
Mellanpiller
Mellanpiller innehåller könshormonet gestagen. Denna metod passar bra om man vill undvika östrogen på grund av till exempel ärftlighet för blodpropp eller om man fått högt blodtryck. Mellanpiller ger samma skydd mot graviditet som vanliga p-piller.
Minipiller
Minipiller innehåller könshormonet gestagen, men i en lägre dos än mellanpiller. Det är viktigt att minipiller tas vid samma tidpunkt varje dag för att ge ett bra skydd mot graviditet.
P-spruta
P-sprutan innehåller en hög dos gestagen som man tar var tredje månad, vanligtvis i skinkan. Den ger ett högt skydd mot graviditet. Det kan dröja upp till ett år efter sista sprutan innan ägglossningen kommer igång igen. Rekommenderas inte till kvinnor under 19 år eftersom den höga hormondosen kan leda till benskörhet när man blir äldre.
Är du osäker på vilket skydd som passar dig? Gör gärna preventivmedelstestet innan ditt besök hos oss.
Har du frågor om preventivmedel, könssjukdomar, eller har andra funderingar? Hör av dig till någon av våra ungdomsmottagningar. Alla besök är gratis och personalen har tystnadsplikt.