icon-newsNyheter

Nyheter

Barnmorskemottagningar på Järvaveckan

Järvaveckan äger rum 29 maj – 1 juni på Spånga Idrottsplats och temat i år är kvinnors hälsa. Här kan du möta några barnmorskemottagningar från norra Stockholm.

Barnmorskemottagningarna i norra Stockholm har ett eget tält på Järvaveckan som heter ”Välkommen in till barnmorskemottagningen” och som ligger bredvid Region Stockholms tält.

— Järvaveckan är ett viktigt tillfälle att nå dem som bor i området. Vi vill också sprida kunskap till beslutsfattare om vikten av jämlik vård i socioekonomiskt utsatta områden när det gäller graviditet, familjestöd och kvinnors hälsa, säger Kristina Gombrii, verksamhetschef för Barnmorskemottagningar Stockholm Norra.

Öka kunskap och underlätta kontakt
Barnmorskor från mottagningarna i Kista, Rinkeby, Spånga-Tensta och Rissne finns på plats för att ge framför allt kvinnor som ursprungligen kommer från länder utanför Europa ökad kunskap om vilken hjälp de kan få hos barnmorskemottagningen. Man hoppas också att möten och kontakt på Järvaveckan ska göra att det känns lättare för kvinnor att söka hjälp på barnmorskemottagningen.

— I vårt tält vill vi skapa en nyfikenhet och öka kunskapen och förståelsen av vikten att förbygga ohälsa och bibehålla en god hälsa. Där ingår att belysa folkhälsoarbetet och samverkan med socialtjänst, öppen förskola, barnavårdscentral och barnmorskemottagning, säger Kristina Gombrii.

Vård riktad till män
Barnmorskemottagningarna kommer även att ha gäster för en dag i sitt tält, från bland annat Mödrahälsovårdsenheten och Stockholms Mansmottagning.

— Vi tycker det är viktigt att visa även männen i Järva vilken hjälp de kan få när det gäller sex och samlevnad. Därför finns vi i barnmorskemottagningarnas tält på eftermiddagen 30 maj och svarar på frågor om det från män, säger Hedvig Eisen, enhetschef för Stockholms Mansmottagning.

— Vi ser fram emot alla kommande fantastiska möten och att vi som brinner för våra uppdrag tillsammans får visa och få sprida det viktiga arbetet som utförs på barnmorskemottagningar inom Järva och i Region Stockholm, säger Kristina Gombrii.

Mer information
På Järvaveckans webbplats hittar du mer information om vilka som deltar under veckan och vad de har för program. 

Järvaveckan
Publicerad: 2024-05-29
Kontakt

Kontakt

Boka tid

Boka tid via Alltid Öppet 
Boka en tid som passar dig i Alltid Öppet. Läs mer om Alltid öppet här.

1177 e-tjänster
Du kan kontakta oss och boka tid via e-tjänster på 1177.

Videomöte
Boka videomöte med Barnmorska online i appen Alltid öppet.I videomötet kan du till exempel få rådgivning kring preventivmedel, graviditet eller sexuellt överförbara sjukdomar.

Chatt
I appen Alltid öppet kan du chatta med oss och få rådgivning av barnmorska. Vi svarar så snart vi kan på vardagar. ​

Telefon 
Telefonnummer: 08-123 406 40
Telefontid: Vardagar 10-12

Uteblivet besök eller sent återbud
Om du uteblir eller lämnar återbud senare än 24 timmar innan ditt besök eller videobesök debiteras du 400 kronor för uteblivet besök.

Öppettider

Öppettider för bokade besök

Måndag-onsdag: 7.45-17
Torsdag: 8-18
Fredag: 7.45-15
Dag före helg: 7.45-15

Drop-in

På vår drop-in mottagning kan vi hjälpa dig med rådgivning och recept på preventivmedel.

Vi har drop-in: 
Fredagar 8-9 

Inför ditt besök

Hälsodeklaration för gravida 
Fyll i och ta med dig hälsodeklarationen inför ditt första besök.
Ladda ner hälsodeklaration (pdf) 
Download health declaration in English (pdf)

Journal via nätet
Nu kan du läsa information ur din journal via e-tjänsterna på 1177.
Läs din journal

Tolk
Om du behöver tolk under ditt besök så ordnar vi det. Meddela oss det via telefon eller chatt redan när du bokar ditt besök. Tolk är gratis för dig som patient.

Lämna synpunkter

Vi vill gärna veta vad du som patient eller anhörig tycker. Dina synpunkter är viktiga för att vi ska fortsätta utvecklas och förbättras.

Du kan enkelt lämna dina synpunkter eller klagomål till oss via e-tjänsten Synpunkter och klagomål på 1177.se. Du får svar till din inkorg på 1177.se inom fyra veckor. Logga in på 1177.se och hitta oss under ”Mottagningar”. Där finns en länk till e-tjänsten.

Logga in på e-tjänsterna på 1177 

Du kan också välja att lämna dina synpunkter anonymt. 
Då fyller du i detta formulär

Om du vill lämna synpunkter för någon annans räkning behöver ni båda fylla i denna fullmakt och skicka till oss.

Vi erbjuder

Vi erbjuder

Vi kan garantera dig en trygg vård av högsta kvalitet på vår trivsamma mottagning. Vi arbetar enligt nationellt framtagna riktlinjer. Med dessa som grund anpassar vi vården efter dina behov och önskemål. Alla besök hos oss är kostnadsfria.

Vi erbjuder:

 • Graviditetstest
 • Mödrahälsovård
 • Nära samarbete med förlossningskliniker i Stockholm
 • Preventivmedelsrådgivning
 • Samtal och rådgivning kring abort
 • Provtagning för sexuellt överförbara infektioner
 • Gynekologisk cellprovtagning
 • Information och basal rådgivning om klimakteriet
 • Tolkhjälp

Du är välkommen till oss oavsett var du bor!

Barnmorskemottagning online

Barnmorskemottagning online

Nu kan du träffa en barnmorska när och där det passar dig!

I appen Alltid öppet kan du både chatta och genomföra videomöte med barnmorska. 

Videomöte

Genom videomöte kan du till exempel få preventivmedelsrådgivning, rådgivning gällande sexuellt överförbara infektioner och allmän rådgivning när du är gravid.

Videomötet är 20 minuter. Om barnmorskan bedömer att du är i behov av ytterligare undersökning, provtagning eller uppföljning kan du få en tid för besök på en av Stockholms läns sjukvårdsområdes barnmorskemottagningar. Videomötet är gratis.

Du kan endast boka tid åt dig själv. Det finns tyvärr ingen möjlighet att ha tolk vid videomötet.

Chatt

I appen Alltid öppet kan kan du också chatta med oss. Vi svarar på din fråga så snart vi kan måndag-fredag, helgfri vardag.

Ladda ner appen

Om du har en Iphone eller Ipad kan du gå in i Appstore och söka på Alltid öppet. Du kan också ladda ner appen från AppStore via: itunes.apple.com

Om du har en Android telefon eller surfplatta kan du öppna Play Butik i din telefon eller läsplatta och söka på Alltid öppet. Du kan också ladda ner appen från GooglePlay via: play.google.com

Så här går det till

 • Ladda ner appen Alltid öppet kostnadsfritt från AppStore eller GooglePlay
 • Logga in säkert med BankID
 • Klicka på Barnmorskemottagning Online. Du kan välja att starta en chatt eller boka tid för ett videomöte.
 • För att starta videomötet loggar du in i appen några minuter innan avtalad tid. Du hittar ditt videomöte under rubriken Mina ärenden. För att ansluta till videomötet trycker du på "videomöte" och sedan "starta video". Videomötet startar när barnmorskan ansluter till mötet.
 • Sitt på en lugn plats med god internetuppkoppling där du kan prata ostört, använd gärna headset.

Avboka besök eller videomöte

Vi ber dig att avboka ditt videomöte i god tid om du inte har möjlighet att genomföra det. På så vis kan vi erbjuda din tid till någon annan som behöver den.

Support tekniska frågor

Har du tekniska frågor eller problem med appen mejlar du: alltidoppet.slso@sll.se

Familjecentral

Familjecentral


Familjecentralen är en mötesplats för föräldrar där ni kan umgås, utbyta erfarenheter och knyta kontakter.

På familjecentralen möter du både barnmorskemottagning, barnavårdscentral, öppen förskola och socialtjänst. Tillsammans erbjuder vi dig som förälder och ditt barn stöd.

Vi samarbetar för att tillsammans främja en god hälsa hos både ditt barn och dig som förälder. Vår verksamhet formas utifrån er familjs behov och önskemål. Genom att arbeta tillsammans kan vi lättare samverka och erbjuda ett samlat, förebyggande föräldrastöd samtidigt som det också blir lättare för dig att komma i kontakt med oss.

På familjecentralen möter du flera olika yrkeskategorier. Det kan vara barnmorskor, barnsjuksköterskor, förskollärare, barnskötare och socialsekreterare, med du kan också möta tandhygienister, läkare, psykologer, bibliotekarier och familjerådgivare.

Familjecentralen kan vara i samma hus, men det kan också ibland vara lite avstånd mellan våra verksamheter.

Preventivmedel

Preventivmedel

Välkommen att höra av dig till oss för gratis rådgivning eller recept på preventivmedel.

Hos oss kan du få hjälp med praktiska saker som att förnya p-pillerrecept, sätta in eller ta ut spiral, ta p-spruta eller få akutpreventivmedel. 

Personlig rådgivning

Vi ger också personlig rådgivning om preventivmedel och finns till hands för att lyssna på dina funderingar och svara på frågor. Det är i mötet med barnmorskan du får professionell hjälp att hitta det preventivmedel som passar dig bäst.

Några viktiga kom ihåg

Det finns ingen preventivmetod som ger ett hundraprocentigt skydd. Därför är det viktigt att alltid göra ett graviditetstest om du misstänker att du är gravid. 

Har du haft samlag utan preventivmedel, eller om ditt preventivmedel inte har fungerat så kan du skydda dig mot en graviditet på två sätt: antingen med dagen efter piller eller med kopparspiral.

Boka tid

Du kan enkelt boka tid på mottagningen för preventivmedelsrådgivning, insättning, uttag eller byte av p-stav eller spiral uttag av spiral, recept på p-piller och blodtryckskontroll samt provtagning av sexuellt överförbara infektioner via appen Alltid öppet, 1177:s e-tjänster eller telefon. 

Barnmorskemottagning Online

Önskar du förnyelse av recept på preventivmedel eller rådgivning kan du boka ett videobesök med en barnmorska via Barnmorskemottagning online i appen Alltid öppet. Där kan du också chatta med en barnmorska om du har andra frågor.

 

Är du under 23?

Har du frågor om preventivmedel, sexuellt överförbara infektioner eller har andra funderingar? Hör av dig till någon av våra ungdomsmottagningar. Alla besök är gratis och personalen har tystnadsplikt.

Sexuellt överförbara infektioner

Sexuellt överförbara infektioner

Hos oss kan du testa dig för sexuellt överförbara infektioner som omfattas av smittskyddslagen. Boka tid för provtagning när det passar dig.

Om du har besvär med sveda när du kissar, har flytningar eller buksmärtor ska du i första hand kontakta en vårdcentral, gynekolog eller gynekologisk akutmottagning. Du kan alltid kontakta 1177 eller en barnmorska på Barnmorskemottagningen om du är osäker på vart du ska vända dig med dina frågor och/eller besvär.

För att provresultaten ska vara helt säkra behöver det ibland ha gått en viss tid från det att du haft sex med någon till dess att du testar dig. Tiden varierar för olika sjukdomar.

 • För exempelvis klamydia bör det ha gått minst 7 dagar efter det att du hade sex för att provet säkert ska visa rätt.
 • För att få ett säkert provsvar för hiv så ska det ha gått minst 6 veckor från det tillfället då du är orolig över att du kan ha fått hiv. 
 • När du lämnar urinprover ska du inte ha kissat på minst 1 timme.

Vi erbjuder test för:

 • Gonorré
 • Hepatit B
 • Hepatit C
 • Herpes
 • Hiv
 • Klamydia
 • Syfilis

Är du under 23?

Har du frågor om preventivmedel, sexuellt överförbara infektioner eller har andra funderingar? Hör av dig till någon av våra ungdomsmottagningar. Alla besök är gratis och personalen har tystnadsplikt.

Ungdomsmottagningar.se

Gynekologisk cellprovtagning

Gynekologisk cellprovtagning

Regelbunden cellprovtagning gör att man kan upptäcka cellförändringar innan de utvecklas till cancer.

Provtagningen går snabbt och är ett enkelt sätt att upptäcka cellförändringar som obehandlade kan leda till livmoderhalscancer. Alla kvinnor mellan 23 och 64 år kallas regelbundet för cellprovtagning eller får ett hemtest för kontroll av HPV enligt ett screeningprogram. 

Om tiden du kallats till inte passar kan du enkelt avboka eller boka om till en ny tid via din inloggning på 1177:s e-tjänster eller kontakta oss via telefon.

Har du frågor kan du kontakta Screeningverksamheten livmoderhalscancer via din inloggning på 1177:s e-tjänster.

Förberedelser inför besöket
Ta med dig din legitimation till besöket. När du kommer till mottagningen på din bokade tid slår du dig ned i väntrummet. Viss väntetid kan förekomma och barnmorskan ropar upp dig när det blir din tur.

Undvik att ha vaginalt samlag och att använda salva i underlivet eller slidpiller dagen innan cellprovet. Har du pågående mens bör du vänta med provtagningen till mensen är över.

Så går det till
Cellprovet tas med hjälp av en plastspatel och en liten borste. Det tar bara några minuter och gör inte ont.

Alla får svar när provet är färdiganalyserat på laboratoriet, inom 3 månader. Om provet visar HPV eller cellförändringar kallas du till en barnmorska eller gynmottagning för uppföljning.

Är du gravid?

Är du gravid?

Välkommen att skriva in dig hos oss när du är gravid.

Vi bedriver mödravård i Region Stockholms regi och du som är inskriven hos oss får samma höga kvalitet var du än bor i Stockholm. Tillsammans hittar vi ett upplägg som passar dig och din partner/stödperson.

Alla dina besök hos oss är kostnadsfria.

Under fliken Gravid hos oss och på 1177.se kan du läsa mer om dina besök hos barnmorskan.

Hälsodeklaration för gravida

Fyll i och ta med dig hälsodeklarationen inför ditt första besök.

Ladda ner hälsodeklaration (pdf) 
Download health declaration in English (pdf)

Länktips för gravida

Vad är okej att äta? Kan läkemedel påverka fostret? Och hur kommer man igång med amningen? Varsågod, här är våra bästa länktips för dig som är gravid.

Vi som jobbar här

Vi som jobbar här

Reené Creutzfeldt

Enhetschef

Camilla Loén

Undersköterska

Emelie Olsson

Barnmorska

Frida Svennungsson

Barnmorska

Ida Rönningen

Barnmorska

Lena Wistrand

Barnmorska

Malin Voltaire

Barnmorska

Marianne Dahl

Barnmorska

Marija Delfechresh

Barnmorska

Pia Grunwald

Barnmorska

Kurser och utbildningar

Kurser och utbildningar

Digital föräldrautbildning i juni

Hur är det att bli förälder? Vi erbjuder en digital föreläsning om förberedelser inför födandet, amning och den första tiden med barnet. Detta är en möjlighet för er att förbereda er på föräldraskapet.

12 juni, 15.30-17

Föreläsningen är kostnadsfri och du behöver inte anmäla dig. Föreläsningen genomförs på Microsoft Teams. Ladda ner Microsoft Teams-appen på din dator, skärm eller telefon innan föreläsningen börjar.

Länk till föreläsningen:
Klicka här för att ansluta till mötet

Föräldrautbildning - nätversionen

I filmerna nedan delar vi med oss av vår kunskap kring förlossning och den första tiden som förälder.

När ska man ringa förlossningen?

Amning

Kroppen efter graviditet

Mitt i graviditeten-barnmorskorna berättar

Video där två barnmorskor berättar om att vara i mitten av graviditeten

Mitt i graviditeten - barnmorskorna berättar

Föreläsning om bäckenbotten efter graviditet.

Bäckenbotten - efter din graviditet

Digitala föräldragrupper

Vi erbjuder digitala vecka-20-grupper via appen Alltid öppet för gravida med partner.

Vi samtalar fysiska och psykiska förändringar under graviditeten, om saker att vara observant på. Vi tar även upp amning och flaskmatning, samt ger tips och råd kring samliv. Det ges även tillfälle till att knyta sociala kontakter. 

Barnmorska håller i gruppen och kurator deltar i slutet. Kontakta oss för mer information och bokning på telefonnummer 08-123 406 40

Eftervårdsgrupp

I eftervårdsgrupperna träffas vi på plats. De är till för er som nyligen fött barn och gått hos oss under graviditeten. 

Eftervårdsgrupperna innehåller samtal om fysiska, psykiska och sexuella förändringar efter graviditeten. Knipträning och enkla övningar för att stärka upp kroppen efter graviditet och förlossning. Samtal kring amning och flaskmatning.

Ni får också möjlighet att ställa frågor och att knyta sociala kontakter med gruppens övriga deltagare. Vi sitter på Familjecentralen och avslutar med att titta på Öppna Förskolans verksamhet. De nyfödda är såklart välkomna också. 

Till toppen